Java Native Interface Nedir? JNI
Java ile programlar geliştiriyoruz. Makine dilinden en uzak yerdeyiz. Makine dilinden uzak olmamızın sonucu programımızın makineye en uzak konumda bulunmasından dolayı yavaş çalışmasına neden olmaktadır.
Hem Java kullanıp, hem de makine diline yakın olma isteğiniz vardır belki. Bu olması mümkün gibi gözükmüyor belki ama Java Native Interface yani JNI sayesinde mümkün olmaktadır. Java’yı bulan kişiler Java’nın bu sorunu farketmiş olacak ki JNI’yı sunmuşlar. Java Native Interface sayesinde makine diline Java’nın özelliği olan platform bağımsızda erişebilmekteyiz.
Peki bu nasıl olmaktadır? Resimde de görüldüğü üzere biz Java dilinde yazıyoruz. Java Sanal Makinesi (JVM)’nin içerisinde bulunan Java Native Interface (JNI) tarafında C koduna çevrilmekte. C diline çevirildikten sonra C dili ile ne yapılabilirse biz JAVA sayesinde yapmamız mümkün oluyor.
Projelerimizde JNI kullanmak ihtiyacınıza göre avantaj sağlayabilir. Donanımsal erişimlerde .dll’lere erişmek için C/C++’yı kullanıp, kullanıcı tarafını Java ile programlanabilmeyi mümkün kılmaktadır.
JNI’nın faydası Java’nın yetmediği zaman başka bir programlama diline “Java” yazarak geçebilmek. C/C++’ın avantajlı olduğu yerlerde uygun programlama dili kullanmak. Projemize zaman ve hız kazandırmak gibi yararları bulunmaktadır. JNI kullanmak için bir metot vardır bu metot Native dediğimiz metotdur.
JNI Derslerine kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ve sonraki yazıda JNI’yi kavramak için bir örnek yapacağız.
“JNI Derslerine kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ve sonraki yazıda JNI’yi kavramak için bir örnek yapacağız.” yazmışsınız lakin söz verdiğiniz örneği göremedim.
Evet, JNİ örneğini merakla bekliyoruz…