JSP Yaşam Döngüsü ve Mimarisi
Java Server Pages Dersleri‘ne devam ediyoruz.
Blogum’da 50 ye yakın yazı ile JSP hakkında bildiklerimi/öğrendiklerimi aktardım ancak belki de en ilk yazmam gereken konuyu 50 yazı sonra yazsam da geç kalmış sayılmayız.
En çok merak edilen konuyu elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım bu sayede JSP mantığını kavrarken ayrıca altında ne gibi olaylar gelişmekte bunları inceleyeceğiz. JSP Nedir sorusuna bu yazıda cevap vermiştim. Hatta nasıl çalıştığına da bu yazıda cevap vermiştim ancak konu bütünlüğü açısından birazda olsa değineceğim.
JSP MİMARİSİ
Java Server Pages’in temelinde istekler ve cevaplar yatar. Dinamik bir web sitesinde kullanıcının isteklerini yerine getirmekle yükümlüdür. Bu isteklere cevap vermeden önce Jsp sayfalarımız ne gibi bir süreçten geçmekte bakalım.
JSP ve Servlet’ler web container’de çalışır. Web container’de bir JSP sayfamızı derlendiği zaman sırasıyla;
- JSP sayfamız Servlet’e dönüştürülür.
- Web sunucusundan gelen isteğe göre servletten istek talebinde bulunur.
- İstek talebinden sonra gerekli metodlar çalıştırılır.
- Servlet tarafından istek cevaplanır.
- Cevaplanan istek JSP sayfasına çevirelerek görüntülenir.
- Ve istek-cevap biter.
Adımları açıklarken gerekli metodlar çalıştırılır dedim. Bu metotların ne olduğu bellidir bunlar;
- init()
- service()
- destroy()
metodları çalışmaktadır.
-jspInit()
jspInit() kısmı programımız ayağa kalkarken öncelik olarak çalıştırılması gereken işlemlerin yapılmasını sağlar kısaca.
-_jspService()
Bu kısım ise isteklerin cevaplandığı yer olmaktadır. İşlem tamamlanıncaya kadar -jspService()’de kalınır ve cevap bu kısımda verilir. doget , dopost isteklerine cevap vermektedir.
-jspDestroy()
Bellekte tutulan her işlem ve istek kapatılır. jspInit kısmında projede ilk önce açılmasını istediğiniz servisler kapatılır. İstekler cevaplandığı an görevi başarıyla tamamlamasından sonra hafızayı temizler.
Bir JSP Sayfası Nasıl yapılır?
- HTML içerisine taglib’ler ile yazarak
- JavaBean kullanarak
- Freamework kullanarak
- Modelleme yöntemleri ile
- JSTL kullanarak
JSP sayfalarımızı farklı yöntemlerle yazabilmekteyiz. Hatta katmanlık mimariler MVC gibi teknolojilerde kullanmak mümkün. Servlet API’ler ile de bir JSP sayfası oluşturabilmektedir.
Jsp kullanıyoruz ve bu teknolojinin terminolojisi kavramamız gerekmekte. Nasıl bir yapıda ve nasıl çalıştığını öğrenirsek programlarımızı daha iyi bir şekilde yapabiliriz.
Java Server Pages, JAVA dünyasının bir parçası ve bu parçayı öğrenmeye, öğrenmeye çalışırken paylaşmaya devam etmekteyim. 50 konuya yakın Java Server Pages Dersleri ve yaklaşık 25 konu barındıran Java Server Pages Kitabı‘nı da incelemeyi unutmayınız.
No Comment! Be the first one.