JDBC Transaction Kavramı
JDBC Dersleri‘ne devam ediyoruz. Bu dersimizde önemli bir kavramdan bahsetmeye çalışacağım. Birbirinden bağımsız olamayan işlemlere Transaction diyoruz kısaca. Transaction dediğimiz kavram için banka işlemleri örnek verilir çünkü önemlidir. Bende banka işleminden devam edeceğim. Para yatmadan para çekmeniz mümkün değildir. Bu mümkün olmayan işlem neden sonuç içerisinde olduğundan bu işlem Transaction’dur kısaca.
Verilerimiz kayıba uğramadan sağlıklı bir şekilde işlem sırasına göre olmalı bu işlemlerin takibini ise biz Transaction sayesinde yapacağız. Verilerimizi yapılacak işlemleri sıraya koyacağız özetle.
Transaction‘da kullanacağımız metodlar şunlar olacak.
setAutoCommit();
commit( );
rollback( );
Şimdi sırasıyla bu metodları inceleyelim.
setAutoCommit()
JDBC’nin veritabanı bağlantısını otomatik olarak ya da bizim istediğimiz durumlarda bağlanmasını sağlamak için kullanırız. Genel olarak otomatik bağlantı kapatılır.
Bunun için bir bağlantı olduğunu varsayalım. baglanti değişkeninde bağlantı bilgilerimiz var. Bunun için yapılması gereken;
baglanti.setAutoCommit(false);
dememiz yeterli olacaktır.
Otomatik bağlantının açılmasını istiyorsak şayet;
baglanti.setAutoCommit(true);
yeterlidir.
commit();
commit metodu veritabanımız ile yapılacak işlemlerin toplu halde işlenmesine olanak sağlamaktadır. baglantimiza o işlemleri işle diye komut veriyoruz aslında. Kullanımı;
baglanti.commit();
rollBack();
commit metodundan sonra kullanılacak olan metod rollBack() bize commit sırasında oluşabilecek hatalar exception fırlatması durumunda yardımcı olmaktadır. Bir hata olduğunda tüm işlemleri iptal eder ve işlemleri sırası ile geri alarak, işlemin yarısında oluşan sorunlardan etkilenmemeyi sağlamaktadır. Kullanımı genellikle ve olması gereken blokta yani Try-Catchin Catch’ine yazılmalıdır.
baglanti.rollBack();
Şimdilik bu kadar. Diğer ders’te bu konuyla alakalı bir örnek yapacağım.
No Comment! Be the first one.