JSF Managed Bean Nedir ve Kullanımı
Java Server Faces Dersleri‘ne devam ediyoruz. Java Server Faces’te öğrenmemiz gereken kavramlar var. Java Server Faces bir Freamwork ve bu Freamwork yapısını iyi tanımamız gerekmektedir.
Bean kavramınını Java Server Pages Dersleri’nde görmüştük. JSP’de ki “Bean” mantığına aynı ama kullanım ve çalışma şekli farklı olmaktadır.
Managed Bean dediğimiz kavram aslında Java Class’ları diyebiliriz. Yazılımımızda kullanacağımız Bean’ların belirli bir süresi vardır. Managed Bean’ların yazşam sürelerini önceki derslerde görmüş olduğumuz (Scope Kavramı) Scope’ler yardımı ile sağlanmaktadır. Bean’lerin yönetiminin sağlanması Managed Bean ile olur. Java Server Faces sayfalarımızda kullanacağımız Beanları eklemede de kullanırız.,
Managed Bean Tanımlamak
İki çeşit Managed Bean tanımlaması vardır. Ben daha kolay ve güncel olan tanımlamayı sizlerle paylaşacağım. JSF 2.0 versiyonunda gelen Annotation ile kullanmak istediğimiz Bean’i Managed Bean olarak tanımlama yapısı daha kolay.
Öncelikle Managed Bean kullanmak için kütüphanemizi import etmemiz gerekmekte.
import javax.faces.bean.ManagedBean;
Sonra ManagedBean olarak tanımlayacağımız bean için;
@ManagedBean(name="kullanici")
kullanici isimli Bean’inimizi ManagedBean olarak tanımladık. ManagedBean olarak tanımlamasını yaptığımız Bean’inimizin yaşam süresini tanımlamak için ise yapmamız gereken Scope Kavramı‘nda görmüş olduğumuz en uygun olarak gördüğünüz Scope’ı hemen altına yazmamız yeterlidir.
@SessionScoped
olarak tanımlamalarımızı yaptığımızda Bean’imizi sağlıklı bir şekilde JSF Yaşam Döngüsü‘ne uygun olacak şekilde şekillenmeye başlamış olacaktır.
Bu tanımlamaları yaptıktan sonra getter ve setter metodları bulunması zorunlu olan bir Java Class’ı yazabiliriz.
Managed Bean Kullanımı
Managed Bean’imizi tanımladık gerekli ayarlamalarımızı yaptık ve bu Bean’i JSF sayfalarımızda nasıl kullanacağız ona bakalım. Yukarıda Managed Bean oluşutururken tanımlamamız “kullanici” olmuştu.
Biz Java Server Faces sayfalarımızda Bean’i çağırmak için Managed Bean için verdiğimiz ismi kullanmamız yeterli olacaktır. Bean’nin içerisinde ki metodlardan değer almak ve değer istemek için “kullanici.xx” şeklinde bir yapıda kullanılmaktadır.
#{kullanici.adi}
Not: Java Server Faces Dersleri konu konu şeklinde gittiği/gideceği için bir Managed Bean örneği bu konu altında göremeyeceksiniz. Yakında işleyeceğimiz Java Server Faces Bileşenleri’ni görmeden bir örnek yapmamız konu düzeni içerisinde karmaşıklığa neden olabilir. Managed Bean Örneği başka bir yazıda yazıldıktan sonra bu yazı güncellenecektir.
Diğer Java Server Faces Dersler’ine üst menüden ulaşabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.