Bilişime gönül veren değerli kişiler ile röportaj yapmaya başladım. İlki Savaş Doğan ile oldu. Buyrun.
Savaş bey öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben teşekkür ederim. Elbette, 1977 yılında Konya’da dünyaya geldim. Eğitim hayatımı orada tamamladım. Bilgisayarla ilk tanışmam 1992 yılında oldu. O zamanların canavarı 8088′ im vardı ( 512k ram, 32 mb HDD, mono ekran). Daha bir çok bankada bile bilgisayar yoktu. Aslen Harita mezunuyum. Uzun yıllar bu meslekte çalıştım. Şantiye şefliği yapmamın bana ve şu anki mesleğime katkısı büyüktür. Bilişimden hiç kopmamıştım hatta bir kaç projemiz de olmuştu arkadaşlarla. Ancak artık direk içinde olmanın zamanı gelmişti. Nihayet bu kararı 2000’li yılların başında verdim ve halen devam etmekteyim.
Bilişim kariyerinize nasıl başladınız?
Okuyarak. Ne kadar kitap elime geçtiyse okudum. İnternet ülkemize geldiği andan itibaren o kısıtlı sayıda imkanlar ve kaynakla hatta o zamanlar çat pat anladığım İngilizce dokümanları okudum. Tabiki uygulamaya geçmeyen bilgi çok kalıcı olmuyor. Bana ilk güvenen, inan ve fırsat veren firma PRODER’dir ( proder.com.tr ). Orada Ar-Ge Sorumlusu olarak ilk bilişim kariyerime başlamış oldum. Yazılım projelerinin işi alımından, eğitim desteğine kadar her aşamasını defalarca tecrübe ettim. Bu süreçte defalarca coder olmaya heveslendim ama o yetenek bende yer almıyordu. Tüm yazılım mimarisini hatta bir çok dilin syntax’ını bilmeme rağmen J Ben de daha çok bilişimin yönetimsel tarafında kendimi yetiştirmeye çaba gösterdim, hala göstermekteyim.
Genellikle çalıştığınız şirketlerde Proje yöneticiliği , Scrum Master olarak görev yapıyorsunuz. Bu kariyer yolcuğunda Proje Yöneticisi olmak için hangi adımları takip etmeliyiz.
Ben Proje Yöneticiliğini kaleciliğe benzetiyorum. Özellikle ülkemizde ve özellikle nankörlük noktasında. Bir futbol maçında 10 net pozisyon kurtaran bir kaleci 1 gol yiyince hemen kötülenir. Proje Yöneticiliği de böyledir. Siz bir çok risklerden ve maliyetten kurtarır, zaman kazandıracak hamleler yaparsınız ama en küçük aksilikte fatura size kesilir.
Proje yöneticiliği için sadece elma ağacını değil, elma bahçesini de görmeniz gerekir. Bunun yanında hangi elmalarda kurt var onu da görmelisiniz ya da kontrol ettirmelisiniz. Nasıl ki herkes coder olamaz, herkes de (coderlarda dahil) Proje Yöneticisi olamaz, olmamalı da. Sorumluluk duygunuzun çok gelişmiş olması gerekir. Yöneticilik ve liderlik vasıflarına da sahip olmanız gerekiyor. Bunun yanında tatlı bir dil, insan psikolojisi, sunum yeteneği, eğitim verebilme becerisi de şart. Azim ve merakla bir çok şeyi öğrenip, başarabilmeniz mimkün.
Bir yazılım projesi sadece kod yazmak mıdır? Proje Yönetiminin önemi nedir?
Aslında mümkünse hiç kod yazmamak. Sürekli karıştırdığımız bir husus var. Proje Yöneticisi kod yazmaz, yazmamalı. Tüm proje süreçlerini planlayıp, projeyi, ekibi, varsa müşteriyi ve üst yöneticileri yönetmeli. Zaten bu görev yükünden sonra kod bilse bile ki bence şart değil (ben bilmiyorum mesela) vakit bulup yazamaz. Developer ekibinin içinde zaten bir tane Takım Lideri (Teknk Lider) olmalı. Dolayısyla base (core) mimari ve teknik danışman odur. Gerekli durumda kodu yazacak kişi de Teknik Liderdir.
Proje Yönetiminin önemi henüz tam algılanamasa da gün geçtikçe ilerleme sağlanmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde çoğu yazılım projelerinin yöneticisi ya patronlardır ya da yazılım ekibinden bir developer arkadaş. İkisi de yanlıştır. Bu tarzda geliştirilmeye çalışılan çoğu proje başarısızlıkla sonuçlanır. Sonuç olarak projeye harcadığınız kaynak ve zamanın boşa gitmemesi adına mutlaka bir Proje Yöneticisine ihtiyaç vardır.
Proje yöneticisi olarak yaşadığınız zorluklar nelerdir?
Ülkemizde henüz meslek tam oturmadığı için ciddi zorluklar yaşamaktayız. Bunlara maddeler halinde değinirsek;
– Yazılım projelerinin inşaat projeleri gibi geliştirilmeye çalışılması. İnşaat projelerinde daha temel kazılmadan bile çatıda kullanılacak kiremit sayısı bile hesaplanır ve değişmez. Oysaki yazılım projelerinde her an isterler ve çıktılar değişebilir. Bu da zaman ve kaynak planlamasını etkiler.
– Proje planlamasına gerekli zamanın ayrılmaması da önemli bir sıkıntıdır. Geliştirilmesi 6 ay sürecek bir projenin planlamasının 15 günde yapılması beklenmektedir. Bu büyük bir yanılgıdır. Planlama olması gerektiği şekilde yapılmazsa projenin toplam süresi ve maliyeti olumsuz yönde etkilenir.
– Benim gibi programlama kökeniniz yoksa yazılım ekibi tarafından kabul görme zorluğu gibi bir sıkıntı da çıkabilir.
– Projenin içinde bir müşteri varsa (yoksa da şirket yöneticileri o projenin müşterisidir) tahmin edebileceğiniz aynı dili konuşma noktasında çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır.
Temel olarak sıkıntılar bu şekilde .
Scrum Master unvanınız bulunmakta. Scrum nedir bizlere kısaca açıklayabilir misiniz?
Scrum agile (çevik) yazılım geliştirme yöntemlerinden biridir. Bu metotla geliştirilen bir projenin yöneticisine de Scrum Master denir. Değerli bir hocamın tabiriyle “Proje Yöneticisi otobüs şöförü ise, Scrum Master uçak pilotudur”.
Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler Pozitif TV de anlattığım “Proje Yönetiminde Çevik (Agile) Yaklaşım ile SCRUM Metodu” konulu sunumumu izleyebilirler.
İş hayatı geleceğin Yazılım Mühendisleri olarak bizden ne bekliyor. Kendimizi nelere hazırlamalıyız?
Öncelikle okulda aldığınız eğitimle kesinlikle yetinmeyin. Bol bol okuyun, farklı dillerde farklı platformlarda küçük de olsa yazılım geliştirin. Gerek bireysel gerekse ekip olarak çalışmayı öğrenin. Yerli ve yabancı blogları takip edin. Bol bol okuyun. Mutlaka en az teknik doküman takip edecek kadar İngilizce öğrenin. Sosyal medyadan sektördeki uzmanları takip edin, onlarla etkileşime geçin ama fazla bunaltmayın J Javacı, .netçi, phpci v.s. olmayın, CODER olun.
Siz uzun zamandır Proje Yöneticiliği yapsanız da internet girişimleriniz oldu. Bunlar nelerdir kısaca açıklayabilir misiniz?
Girişim kelimesi pek uygun değil. Girişmeler diyorum ben ona. Kendimi de kesinlikle girişimci olarak görmüyorum. Amatör girişgen diyorum. Kişisel blogumda bu denemelerimi ve neden başarısız olduklarını anlattım http://savasdogan.net/category/girisim/ Nasipse asıl girişmelerimi 2013 de yapmayı planlıyorum.
Bu girişim yolculuğunuz da bizlere ne tavsiyeler verebilirsiniz? Bir projemizi hayata geçirirken neleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor?
Girişimci ruha sahip arkadaşlara şunu önerebilirim. Projeniz mutlaka en az 1 ihtiyaca çözüm sunmalı ya da kolaylık getirmeli. Başarılı girişimleri okuyun, dinleyin, örnek alın ama asıl başarısız olan girişimleri araştırın. Neden başarısız oldular? Bunlar çok önemlidir. Asla pes etmeyin, inandığınız yolda dos doğru ilerleyin fakat at gözlükleriniz varsa çıkartın. Bu şu demek, herkese danışın, dinleyin, değerlendirin. Objektif olmanız zor ama deneyin. Hala projenize inanıyorsanız sadece YAPIN.
Sizinle nasıl iletişime geçebiliriz?
Kişisel blogumdaki iletişim sayfasından ulaşabilirler http://savasdogan.net/iletisim/ . Sosyal ağlardan en çok Twitter da aktif olduğum için @kefukar hesabını takibe alarak daha etkin iletişim sağlayabilirler.
Eklemek istedikleriniz?
Yazılım sektöründe çok ciddi açık var ve devam edecek. Lütfen kendinizi yetiştirin. En çok zevk aldığınız alanda, platformda ve dilde uzmanlaşın. Kendi girişiminizin peşinden zamansız ve körü körüne koşmayın. Unutmayın ki fikir sizin olmasa da bir girişim ekibinde yer almak da bir girişimdir. Herkese başarılar dilerim.
Teşekkür ederim.
Bu röportaj fırsatını verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Saygı ve sevgilerimle.
Burak Kutbay-2012
Röportaj güzel olmuş ellerinize sağlık. Ben de yorum olarak fikirlerimi sunmak isterim. Bilgisayar mühendisi öğrencisiyim. Ancak okulda bize öğretilen programlama dillerinde şunu gördüm kü bizi böyle oturup saatlerce kod yazan bir mühendis olarak değildi, Savaş Doğan hocanın dediği gibi programlama geçmişi olup proje yöneten mühendisler olarak yetiştiriyorlar.
Okul da hocalardan birinin bu konuda bir sözü düşüncemi doğruladı. Biz kod yazacak adam değil mühendis yetiştiriyoruz.
Ben sadece bizim okulun mu yoksa genel olarak mı böyle bir durum var. Bilgisayar mühendisleri coder olarak yetiştirilmiyorlar mı? Hani bazen kendimi bir proje yöneticisi olarak düşündüğümde işin altından kalkamayacağımı düşünüyorum. Çünkü benim seçimim kod yazmak, projeyi Savaş DOğan hocanın yönetmesini tercih ederim. Saygılar. Teşekkürler.
Röportaj güzel olmuş ellerinize sağlık.
Tekrardan merhabalar yazıyı 24 haziranda 1 kez okumuşum, üzerinden kaç ay geçmiş ve şuan tekrar okudum. 🙂
Güzel bir yazı olmuş ve bana yeniden güzel şeyler kattı 🙂
Herkesin faydalanması gereken bir roportaj