Spring Boot Developer Tools Nedir ve Kullanımı
Spring Boot Dersleri‘ne devam ediyoruz.
Spring Boot projelerimizi yaparken işlemlerimizi kolaylaştıran bir eklentiden bahsedeceğim. Spring Boot bağımlılıkların içerisinde bulunan Developer Tools kütüphanesi nedir? Ne gibi kolaylıklar sağlar? Nasıl kullanmaya başlayabiliriz bunun cevaplarını vermeye çalışacağım.
Projemizi yaparken kullanmaya başlamak için maven projenize bağımlılığımızı eklememiz gerekmektedir.
<dependencies> <dependency> <groupId>org.springframework.boot</groupId> <artifactId>spring-boot-devtools</artifactId> <optional>true</optional> </dependency> </dependencies>
Gradle kullanıyorsanız;
dependencies { compile("org.springframework.boot:spring-boot-devtools") }
Spring Boot DevTools’un proje geliştirmeye sağladığı katkılar ise;
-
Otomatik Restart
Projeyi geliştirirken yapılan değişikliklerin otomatik olarak fark edilerek, projenin baştan başlama işlemini gerçekleştirebilmekte. Bu sayede her yapılan değişiklikte kendimizin başlatmasına gerek kalmıyor. Default olarak projemizdeki şu klasörlerdeki değişikleri otomatik olarak algılamaktadır.
/META-INF/maven /META-INF/resources /resources /static /public /templates /src
Bu klasörler haricinde kendimiz eklediğimiz klasörlerde takibe alınmasını isteyebiliriz. files isminde bir klasör oluşturup takibe alınmasını istiyorsak.
spring.devtools.restart.additional-paths = files
yeterlidir.
spring.devtools.restart.exclude=META-INF/maven/**,META-INF/resources/**,resources/**,static/**,public/**,templates/**,git.properties
Bu özelliği kapatabilmemiz mümkün. (Neden kapatalım ki?)
spring.devtools.restart.enabled = false
-
LiveReload
Otomatik restart edilen projemizin web sayfalarınında otomatik yenilendiği için tarayıcıda görüntüleme ihtiyacı için elle yenilememiz gerekmektedir. Otomatik restart sonrası web sayfamızında otomatik olarak yenilenmesini olanak tanımaktadır.
spring.devtools.livereload.enabled=true spring.devtools.livereload.port=35729
-
Geliştirme aşaması için özel properties dosyası
Spring Boot uygulamamızda uygulama özelliklerini belirttiğimiz application.properties dosyası haricinde sadece geliştirme aşamasında çalışması ve devreye girmesini istediğimiz bir properties dosyası oluşturabilmekteyiz.
spring-boot-devtools.properties
-
Uzaktan Yönetme
Deneme fırsatım olmasa da uzaktaki bir sunucudaki projenizi güncellemek tekrar deploy etmek mümkün olmakta. Uzaktan yönetme için properties dosyasına bazı bilgiler girilmeli.
spring.devtools.remote.context-path=/.~~spring-boot!~ spring.devtools.remote.debug.enabled=true spring.devtools.remote.debug.local-port=8000 spring.devtools.remote.proxy.host= spring.devtools.remote.proxy.port= spring.devtools.remote.restart.enabled=true spring.devtools.remote.secret= spring.devtools.remote.secret-header-name=
Önceki Ders: Spring Boot Profile Nedir? | Spring Boot Dersleri | Sonraki Ders: IntelliJ IDEA – Spring Boot Developer Tools Özelliğini Kullanmak |
No Comment! Be the first one.