Axon Framework Nedir ve Kurulumu
Axon Server Framework yazılımlarımızın haberleşmesi sırasında event bazlı iletişimi kurabildiğimiz bir frameworktür. Axon Nedir ve Nasıl kurulur bu konuyu inceleceğim.
Axon Framwork öncesinde bilmemiz gereken önemli bir kavram var. Bu kavram bizim Axon Server Framework’ün önemini daha da ortaya çıkarmaktadır.
CQRS kavramı kısaca write ve read işlemlerinin ayrılmasını sağlamaktadır. Daha detaylı bilgiyi aşağıdaki yazdığım yazıdan okuyabilirsiniz.
İlgini Çekebilir: Command Query Responsibility Segregation (CQRS) Nedir?
Nedir?
Servislerimizin iletişimlerini eventleri handle ederek yönetebilmemizi sağlayan Axon Server Framework CQRS işlemlerimizi kolaylatırmaktadır. Axon Server Framework Command ve Query’lerimizin eventlerini dinleyen bir server ve bu logic’e göre kaydedilmesini sağlamaktadır. Axon Server kendi içerisinde tuttuğu verileri handle ederek logicimize göre projemizi yönlendiriyoruz. CQRS tasarımı aslında karışık bir tasarım olduğu için tek düze bir kullanımı bulunmamaktadır. Servilerimizin içierisinde;
- Query Registry
- Command Registry
- Event Handling
- Query Handling
- Event Source
- Aggregite
olması halinde bir CQRS uygulamış oluyoruz. Sonraki derste yapacağımız Spring Cloud uygulamasında bu konulara daha detaylı bir şekilde değineceğim. Axon Server ile rahat bir şekilde servislerimize entegre edebilmekteyiz. Axon Server uygulamaya gelen Query ve Command eventlerini kaydeder. H2 veritabanı kullanır. Bilmemiz gereken terimler var.
Axon Server Framework, Spring ile uyumlu çalışmaktadır.
Kurulumu
Axon Server’ı ister standalone ister docker kullanarak kurabiliyoruz. Docker’ı kullanarak kurmak oldukça kolay yapmamız gereken
İlgini Çekebilir: Docker Notlarım
Axon Server Kurmak için aşağıdaki komutu yazalım ve imajın inip çalışmasını bekleyelim.
docker run -d --name axonserver -p 8024:8024 -p 8124:8124 axoniq/axonserver
Konsol ekranımızda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılacağız.
Çalıştıktan sonra localhost:8024
portundan erişelim ve bizi karşılayan ekran aşağıdaki gibi olacaktır.
Kurulumumuz tamamlandı sonraki dersimizde Spring Cloud projemizde Axon Server örneği yapacağız. Görüşmek üzere.
Gateway uygulamamız üzerinden mikroservisimize erişebiliyoruz ve routing işlemini yapabilmekteyiz. Aynı mikroservisimizin bir çok instancesi olsa bile bizim bilmemiz gereken uygulama adı ve gateway portu yeterli olmaktadır ve oldukça kolay. Bu sayedede Load Balancing işlemini de Spring Cloud Gateway API yönetmektedir.
Sonraki Spring Cloud Dersleri’nde görüşmek üzere.
No Comment! Be the first one.