Hayatınızda 4 KB’lık Yer Açın.
İlginç değil mi? Ne alaka diyebilirsiniz ancak programlama sizin hayatınız ise dediğimi anlayabilirsiniz.
Bu aralar programlama tekniklerine ve yazılım optimizasyonlarına kafayı taktım okuyorum. Yazılım optimizasyonları bizim için ekstra bir değer katmasa da oluşturduğumuz sistem içerisinde büyük bir fark yaratmakta. Yaratılan bu fark sisteme saniyelerden daha küçük bir fark yaratsa bile doğru programlama tekniğini bilmek, algoritmayı bu temele indirerek tasarlamak lehimize.
- Programlama tekniklerinin en temel kurallarından birisi az değişken ile çok iş yapmak.
- İkincisi ise sıralama tekniklerinden en uygununu seçip uygulamak. (Sıralama Teknikleri İçin Güzel Bir Video’yu Paylaşıyım) . Bunun haricinde bir çok teknik söz konusudur.
Benim anlatmak istediğim ilk madde. Az değişken ile çok iş yapmak. Bize öğretilen, gördüğümüz ve zorlarsak hala görebileceğimiz hatta ve hatta kitaplarda okuduğumuz bir durum var.
1 den N ye kadar olan sayıların toplamı dendiğinde genelde yapılan ve sıkça yapılan;
int i, toplam = 0;
{for ( i <= N , i = 1)
toplam + = i;
}
console.writeline (“toplam “, toplam);
Bir döngüyü öğrenme amacı ile öğretilir bu. Öğrendiğimiz bu durumu alışk
anlık haline getirirsek sıkıntı olabilir. Ezberci yaklaşıyoruz araştırmıyoruz denemiyoruz çünkü. Döngüyü öğrendik tamam. Başka durumlarda bu kalıbı kulanmamalıyız.
Matematik derslerinden hatırlarsanız 1 den N’ye kadar olan sayıların toplamının förmülü var. Onu kullanabiliriz. Bu sisteme saniyelerin çok çok altında artı bir değer olarak yansısa da yazımdan tasarruf ediyoruz.
int toplam = N * (1 + N) / 2;
console.writeline (“toplam “, toplam);
Bu şekilde yazarak bir değişkenden kurtulmuş oluruz ve bu bize 4 kb’lık bir yer açmış olur ve işlem azaldığı için saniyelerden daha az bir süre karımız olur.
İyi programlamalar. (:
Çok başarılı bir yazı olmuş emeğine sağlık kardeşim.