JSP Servlet Oluşturma
Servlet nedir, ne değildir bu yazıda açıklamıştım. Şimdi gelelim Servlet’in iç yüzüne girelim. Bir servlet nasıl oluşturulur? Oluşuturduktan sonraki kullanımına bakacağız.
- Servlet Nasıl Bir Şey?
Java Server Pages yaparken HTML sayfalarının içine Java kodları yazıyorduk. Servlet’ler de ise Java kodlarının içerisine HTML yazıyoruz.
response.setContentType("text/html"); PrintWriter out = response.getWriter(); out.write("Merhaba Dünya");
Servlet Oluşturmak
Bir servlet oluşturmak istiyoruz. Bunun için javax.servlet.http kütüphanesine ihtiyacımız var. Bu kütüphane ile birlikte yapacaklarımız HTTP istemcileri ile olacak. Servlet’ler sunucu tarafından gelen istekleri ve cevapları göndermesi için HTTP protokolünü kullanmaktadır. O yüzden işimiz, yani kullanılacak sınıflarımız HTTP’dir.
Sadece bu kütüphane yeterli olmayacaktır. Diğer bilmemiz gereken ise bir Servlet HTTPServlet sınıflarından extend olması gerekir. Extend olacak sınıflar ise iki tanedir.
- HttpServletRequest
- HttpServletResponse
Bu iki sınıf yukarıda dediğim gibi istek ve cevaplardan oluşmakta bu yüzden 2 tanedir. Bunları açıklayalım.
- HttpServletRequest
Kullanıcıdan gelen tüm bütün bilgileri tutar. Tüm istekler’i buradan alıp kullanacağız. - HttpServletResponse
İstekleri aldıktan sonra bu isteklere cevap verip geri göndereceğiz.
Bu istek ve cevap’ların içinde kullanılan metotlarıda bulunmaktadır. Bunları uygulamalar yaptıkça açıklayacağım.
Şimdi basit bir Servlet yapalım örneği yapalım.
import java.io.IOException; import java.io.PrintWriter; import javax.servlet.http.HttpServlet; import javax.servlet.http.HttpServletRequest; import javax.servlet.http.HttpServletResponse; public class Servlet_Burakkutbay extends HttpServlet{ public void doGe(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws IOException{ PrintWriter out = response.getWriter(); out.println("<html>"); out.println("<body>"); out.println("<h1>Merhaba Servlet!!</h1>"); out.println("</body>"); out.println("</html>"); } }
Servletimizi oluşturduk bu servleti çalıştırmamız için gerekenlere bakalım şimdi. Servlet’imizin bir web.xml dosyası bulunmakta bu xml dosyası içinde bizim servletimiz için gerekli olan bilgiler bulunmakta. Kullandığınız IDE’ye bağlı olarak otomatik oluşturulur veya oluşturulmaz. Biz web.xml’imiz içi ise şöyle olmalı.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <web-app version="2.4" xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee http://java.sun.com/xml/ns/j2ee/web-app_2_4.xsd"> <servlet> <servlet-name>Burak Kutbay SERVLET DEMO</servlet-name> <servlet-class>com.servletornek.Servlet_Burakkutbay</servlet-class> </servlet> <servlet-mapping> <servlet-name>Burak Kutbay SERVLET DEMO</servlet-name> <url-pattern>/servlet_demo</url-pattern> </servlet-mapping> </web-app>
Bu XML içinde servlet’in paket yeri, bulunduğu konum bilgileri tutulmakta. Biz servletimizi çalıştırdığımızda xml ile servletimizi bulup çalıştıracaktır. Bizim adres bilgilerimizdir kısaca.
JSP’nin temeli olan Servlet’e ilerleyen yazılarımda daha derinlemesine irdeleyeceğiz.
Diğer Java Server Pages Dersleri için tıklayınız.
No Comment! Be the first one.