Java Server Pages ( JSP ) Switch Case Kullanımı
Java Server Pages Derslerimize devam ediyoruz. Bu ders ve bundan sonraki üç yazı temel programlama ifadeleri diyebileceğim (döngüler,karşılaştırma,seçim üzerine) ifadelerin JSP sayfalarımızda nasıl kullanıldığı ile alakalı olacak. Bu dersler biraz basit gibi görünse de neden yazıyorsun bunları diye sorabilirsiniz. Gelen geribildirimlere göre programlamayı yeni öğrenen dostlarımız bu ifadelerin hem HTML hem de Java ile nasıl çalışıtığını merak etmekte. O dostları kırmamak adına hemde JSP ile alakalı ne varsa basit, zor kavramı yapmadan buraya not etmek istiyorum.
Java Server Pages Switch Case Kullanımı
Uzun bir dipnot’tan sonra konumuza dönelim. “Switch Case” kullanıcıya bir seçim yaptırdıktan sonra o programımıza o işlemi yaptırmak ve sonra kesmek üstüne kurulu bir ifadedir. Bu kullanım genel de kullanıcıya kısıtlı seçenekler sunan ve o seçeneklerin kesin olarak bir uygulama yöntemi olup başka bir kodun çalışmasına gerek olmayan kesin ifadelerde kullanılır. Yani programımızda o seçime göre kesin bir ifade olacak ve bunun sonucunda kullanıya kesin bir sonuç vermesi planlanan durumlarda kullanılır.
Switch-Case’nin detaylı anlatımını bu ders üzerinde yapmayı doğru bulmuyorum zaten JSP ile ilgili bir örnek üzerinde gördüğünüzde anlayacağınızı umuyorum.
Java Server Pages örneğimiz de kullanacağımız senaryo ise şu olacak. Sayfamız da bir form olacak bu formda kullanıcıdan bir giriş isteyeceğiz. Kullanıcıya “Hangi Ay” diye soracağız ve rakam cinsinden bir değer girecek bu değere karşılık gelen ayı ise JSP sayfamız bize söyleyecek şimdi formumuzu tasarlayalım.
<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%> <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> <title>Burak Kutbay Com Switch Case Uygulaması</title> </head> <body> <form name="form1" method="get" action="sonuc.jsp"> <label>Hangi Ay</label> <input type="text" name="ay" id="ay"> <input type="submit" name="gonder" id="gonder" value="Gönder"> </form> </body> </html>
index.jsp sayfamızdan aldığımız değeri sonuc.jsp formuna taşıyacağız bu işlemi GET metodunu kullanarak gerçekleştireceğiz. Önceki dersimizde bahsettiğim Jsp Query String Kullanımı ile kullanıcıdan gelecek ay cevabı bilgisini alıp Swicth – Case blokuna alcağız.
<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%> <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> <title>Switch Case Sonuç</title> </head> <body> <% String formdangelen="0"; formdangelen=request.getParameter("ay"); int a=Integer.parseInt(formdangelen); switch(a) { case 1: out.println("Ocak"); break; case 2: out.println("Şubat"); break; case 3: out.println("Mart"); break; case 4: out.println("Nisan"); break; case 5: out.println("Mayıs"); break; case 6: out.println("Haziran"); break; case 7: out.println("Temmuz"); break; case 8: out.println("Ağustos"); break; case 9: out.println("Eylül"); break; case 10: out.println("Ekim"); break; case 11: out.println("Kasım"); break; case 12: out.println("Aralık"); break; default: out.println("Ay Seçelim. Güzelleşelim"); } %> </body> </html>
index.jsp sayfamızdan gelen değeri sonuc.jsp sayfamıza aldık. Alınan değerin karşılığına gelen veriyi kullanıcıya gösterdik. Güzel kodlamalar. (:
No Comment! Be the first one.