JSP CheckBox Kullanımı
Java Server Pages Dersleri’nde ki bu yazıda CheckBox kullanımından bahsedeceğim. Java Server Pages’in temel yapısını çalışma mantığını eğer bu yazıya kadar okuduysanız fikir edinip uygulamaya geçmişsinizdir diye düşünüyorum. Yaklaşık 40 ders’te Html ile içli dışlı oluyoruz. Temel Html kullanımının yanında bize çok lazım olan bileşenlerin kullanımını da Java Server Pages Derslerim de yer ayırmayı düşünüyorum.
Önceki derslerimiz de zaten form bileşenlerinden JSP Radio Button Kullanımı‘nı incelemiştik. CheckBox RadioButton’dan farklı olarak birden fazla seçeneği işaretlememize olanak tanımaktadır. Yazılımlarımızda kullanıcıya birden fazla değer seçenek sunmak için bu bileşen kullanılmaktadır.
Basit bir form oluşturup formun içine CheckBox bileşenimizi yerleştireceğiz. Formumuz CheckBox’dan gelen değerleri bir diziye atacağız çünkü seçilen veriler eğer birden fazla ise bunu unutmamalıyız.Bu değeri ya da değerleri bir döngü ile (dizimizin boyutu kadar olacak) alacağız. Alınan bu değerleri isteğimize göre kullanabilmek mümkün olacaktır. Ben kullanıcıya seçtiği değerler için kullanacağım.
Formumuz şu şekilde olacak.
Kodlarımız ise;
<%-- Document : index Created on : 10.Eki.2013, 21:42:47 Author : Burak --%> <%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%> <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> <title>JSP Page</title> </head> <body> <form name="form" onsubmit="index.jsp"> <h3>Seç Beğen Al</h3> <p><input type="checkbox" name="sec" value="Ben"/>Ben</p> <p><input type="checkbox" name="sec" value="Secilmem"/>Seçilmem</p> <p><input type="checkbox" name="sec" value="Secerim"/>Seçerim</p> <p><input type="submit" value="Gönderici"/> </form> <% String secimler[] = request.getParameterValues("sec"); if (secimler != null) { for (int i = 0; i < secimler.length; i++) { out.println(secimler[i]); } } %> </body> </html>
olacaktır. Burada dikkat etmemiz gereken nokta değerimizi getparameter ile aldıktan sonra bir işlem yapmadan gelen dizinin içi boş mu değil mi bunu kontrol etmeliyiz eğer boş bir değer gelirse sistemlerimiz ve biz zor duruma düşebiliriz.
Güzel kodlamalar yazılımcılar.
No Comment! Be the first one.