JSP JSTL < c : catch > < c : if >
Java Server Pages Dersleri‘nde bugün Daha önce ki derslerde işlediğimiz Java Standart Tag Library Nedir? JSTL Kullanımı ile ilgili JSTL’lin etiketlerinden Catch ve if etiketlerini bu dersimizde inceleyeceğiz.
JSTL kullanmak JSP projelerimizde bize kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
<c:catch>
Catch Tag adından da anlaşılacağı üzere “yakalama” üzerine olan işlemleri gerçekleştirmektedir. Yakaladığı durumlar ise hatadır. Yaptığımız bir projede bir tekrar etmesi gereken işlemler döngüler varsa bir hata meydana geldiğinde bu hatayı yakalatıp, sonucunu bize gönderen bir etikettir. Tek başına kullanılabilir fakat anlamsız kalabilir. Bu hatanın sonucunu bir değerlendirmeye bağlayarak yapılacak olan işlemleri devam edebiliriz. Bunu da aşağıda açıklayacağım <c:if> tagı ile bir bütün haline getirip hatayı daha da anlamlaştırabilmekteyiz.
Bu tag’ı daha iyi anlamamız için bir örnek yapalım. Bu yapacağımız örnekte programımıza hata oluşturacağız.
Programımıza matematiksel bir hata verelim.
<c:catch var ="catchException"> <% int sayi = 18/0; %> </c:catch>
Bu kod bloğu hata verecektir. Bu hatayı catch yakaladı. Bu hata ile neler yapabiliriz yazının devamında açıklayacağım Şimdi öğrenmemiz gereken bir tag var.
<c:if>
if tagımız bir koşula bağlı olayı yaptırmamızda kullanmaktayız. Bir karşılaştırma ya da bir sonuca bağlı durumlarda isterleri bu tag blogunda yazmaktayız.
Bir örnek ile açıklayalım.
Yukarıda Catch tag’ını açıklamak için bir örnek yaptık. Bu örneğimizde bir hata var bu hatayı bir koşula bağlayalım. Yani bu işlem de bir hata var ise ekrana bir mesaj yazdıralım.
<c:if test= "${catchException != null}"> Bir hata meydana geldi. Lütfen İşleminizi kontrol edin. </c:if>
Bu kod blogu ise yukarıda meydana gelen hatayı yani “catchException” ‘u kontrol etti ve “catchException” da “null” değeri var ise <c:if> bloğu içerisindeki mesajı tarayıcada gösterdi.
JSP’de JSTL kullanmak örnekler de de görüldüğü gibi zaman ve kod karmaşıklığı büyük bir ölçüde engellemekte.
JSTL ile ilgili yazılarıma üst menüde yer alan Java Server Pages Dersleri’nden ulaşabilirsiniz.
Merhaba,JSP ile yeni yeni aşina oluyorum. Bir hata meydana geldi. Lütfen İşleminizi kontrol edin. kodundaki if içerisindeki sonuc değişkenini daha önce bi yerde tanımlamamız gerekmezmi?Bir önceki koda sayi değişkenini 18/0 olarak tanımlamışsınız.Bu haliyle koda çalışmıyor.
Merhaba Mehmet bey, Yazıda bir yanlışlık yapmışım düzelttim. İlginiz için teşekkür ederim.