Quarkus Nedir?
Quarkus, Redhat firmasının katkılarıyla geliştirilen ve kendi ifadeleriyle açıklamak gerekirse Kubernetes Java Stack.
Quarkus klasik JVM’den daha iyi performans gösteren framework. Peki ne kadar hızlı? Detaylara girmeden önce benchmark sonuçlarına bakalım.
Peki Nasıl Yapıyor?
Derleyiciler iki gruba ayrılır.
- Just in Time (JIT)
Sık kullanılan işlemleri istatistik olarak toplar ve Cpu üzerinde derler. Java’nın derleme yöntemidir. Sürekli değişiklik olup olmadığına bakar. - Ahead of Time (AOT)
Klasik dediğimiz makine diline çeviren derleyicidir.
Quarkus, GraalVM’in Native Image derleme işleminden faydalanarak Java’nın AOT tekniği ile derlenmesine yardımcı olarak daha hızlı bir performans sağlamaktadır.
Faydası?
Uygulamalarımız bulut teknolojinlerinde verimli kaynaklar kullanarak çalıştırarak requestlere daha hızlı cevap vermeliyiz ve JVM’in derleme yapısı bu hızlanan dünyada yavaş kalmakta. Yeni yöntemler ile birlikte Java’nın bu hızlanan dünyaya ayak uydurmaktadır.
Özellikleri
- Geliştiricilerin kod değişikliklerinin etkisini anında kontrol edebilmesi ve bunları hızla giderebilmesi için hot reload yaparak anında derleme yapabilme
- Reaktif programlama
- Basit konfigürasyon
- Dockerize edilmesi
Eklentiler
Quarkus Framework‘ü günümüzün diğer bir çok Java Frameworkleri ile uyumlu olarak çalışabilir. Tüm listeye burada bakabilirsiniz.
- https://code.quarkus.io
Sonuç
Quarkus, Java’yı sunucusuz mimari, mikro hizmetler, konteynerler, Kubernetes, hizmet olarak işlev (FaaS) ve buluttan oluşan bu yeni dünyada çalıştırmak için etkili bir çözümdür çünkü tüm bunlar göz önünde bulundurularak yaratılmıştır.
Sonraki Quarkus Dersleri’nde görüşmek üzere.
No Comment! Be the first one.