Java Server Pages İle Java Beans Kullanımı
Java Server Pages Derslerine Java Server Pages‘te Java Bean kullanımı ile devam ediyoruz. Java Bean denilen kavram uzaktan bakıldığında çok “afilli” birşeymiş gibi görünsede bu Java Bean bizim Java’dan alışık olduğumuz sınıflardır aslında.
Bu sınıflar’ın Java Server Pages‘te ki özelliği basitçe bu Java Bean‘lara kolayca erişmemizi sağlamaktadır. Bean’ların paketleri farklı olmalıdır. Get ve Set’ler ile iletişimi sağlayabilmekteyiz.
Java Bean’ler JSP’de taglar yardımı ile kolayca işlemler yapılabilmekte. Basit bir Java Bean, yani Java sınıfı nasıl olur ona bir bakalım ardından ise Java Server Pages’te Java Bean’lar nasıl kullanılmakta inceleyelim.
Basit bir Java Bean oluşturmanın bazı şartları var. Bu şartın bana göre en önemlisi değişkenler private olmak zorunda. Yukarıda da söylediğim gibi Get-Set kesinlikle olmalı.
Şimdi bir Java Bean oluşturalım.
package Bean; public class Bean_deneme { private String isim=new String(); public String getisim() { return isim; } public void setisim(String isim) { this.isim = isim; } }
Java Server Pages‘te kullanacağımız Java Bean’imizi oluşturduk. Bu kod blogunda neler yaptık biraz bakalım. Java’da bir sınıf oluştururken yaptığımız işlemlerin aynısı aslında. Get ve Set metotlarınıda oluşturduk ve isim adlı değişkenimiz private olarak kaydettik.
<html> <title>Burak KUTBAY</title> <head> </head> <body> <jsp:useBean id="Bean_deneme" class="Bean.Bean_deneme" scope="session" > <jsp:setProperty name="Bean_deneme" property="isim" value=" Burak" /> </jsp:useBean> <h1> <jsp:getProperty name="Bean_deneme" property="isim" /></h1> </body> </html>
Java Server Pages sayfamızda yaptıklarımıza şimdi bakalım. Jsp Tag kullanarak Bean’imizi çağırdık. SetProperty ile isim değişkenimize bir değer aktardık ve ardından getPoroperty ile isim adlı değişkenin değerini çekerek kullanıcıya gösteriyoruz.
Java Server Pages‘te Java Bean’nın kullanımı bu şekilde olmakta. Sorularınız veya eklemek istedikleriniz için yorum yapmanız yeterli.
Diğer Java Server Pages Derslerine ulaşmak için buraya tıklayınız.
C# tarafındada yazılabilir mi ?