JDBC Connection Pooling Nedir?
JDBC Dersleri‘ne devam ediyoruz.
Bu yazıda oldukça önemli bir kavramdan bahsedeceğim oda Connnection Poll. Connection Polling uygulama içerisinde birden fazla kullanıcının çok kez veritabanına bağlanma ihtiyacı olduğu zaman kullandığımızda işlemlerimizi kolaylaştıran bir yapıdır. Bu çok kullanıcılı yapılarda uygulamamızı doğrudan etkileyen, performansını arttıran bir yapıdır.
Adından da anlaşıldığı üzere “Bağlantı Havuzu” oluşturularak birden fazla bağlantı açılıp kapatılmak yerine ki bu da maliyet demektir, bu maliyeti azaltmak için uygulamamızın bulunduğu server’da bir bağlantı hep açık kalır ve ihtiyaç duyulduğunda tekrar bağlantı açmak için yapılan maliyetin olmamasına yardımcı olmaktadır.
Connection Poll’u kullanmamız için uygulamamızda “import oracle.jdbc.pool.” kütüphanesini eklememiz gerekmekte.
Bir örnek ile bakalım. Bu örnekte bir bağlantı oluşturacağız ve bağlantımızda Connection Pool yardımı ile en fazla kaç kişinin havuzdaki bağlantıdan yararlanabileceğini belirleyeceğiz.Bir class oluşturalım.
try { Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver"); } catch (Exception E) { System.out.println("Bağlantı Sağlanamadı"); } try { JDBCConnectionPooling Baglanti_Havuz = new JDBCConnectionPooling("jdbc:mysql://localhost:3306/vt", "root", "root"); Connection[] bagla = new Connection[236]; for (int i = 0; i < bagla.length; i++) { bagla[i] = Baglanti_Havuz.connectionCheck(); System.out.println("Bağlantı Sağlandı "); } } catch (SQLException bagla_e) { System.out.println( bagla_e.toString()); } catch (Exception e) { System.out.println(e.toString()); } }
Bağlantı ve Bağlantı Havuzumuzu oluşturduk. Maksimumum bağlantı ile bağlanabilecek sayımızıda belirledik. Maksimum sayımız 236.
Geçerli bağlantı sayısı ise;
Baglanti_Havuz.availableCount()
şeklinde öğrenmemiz mümkün.
Bağlantılar dağıtıldıktan sonra işlem bittikten sonra havuza tekrar geri döndürülmesi gerekmektedir. Yoksa bağlantı havuzunda hala kullanıcı var kabul edili. Dikkat etmek gerekir.
No Comment! Be the first one.