JSTL XML Tag x : out
Java Server Pages Dersleri’ne devam ediyoruz. Bu dersimizde daha önce açıkladığımız Java Standart Tag Library Nedir? JSTL Kullanımı‘na detaylıca inceliyoruz. Bu yazıda ise JSTL’in XML Tag’larından xml : out kullanımına bakacağız.
KISACA XML
XML’den kısaca bahsedelim ki neyle uğraştığımızı bilelim. XML denilen teknoloji tarayıcı ile server arasında verileri taşıyan aracı bir sistem diyebiliriz. XML server yükünü azaltır. Belirli bir formatı vardır. Bu formata göre XML’ “parse” ederek verilerin bir bölümünü ya da hepsini kullanabiliriz, gösterebiliriz.
xml: out Kullanımı ve Örneği
XML Tag’larından oldukça sık kullandığım bir JSTL Tag olan xml: out, xml dosyalarımızdan verilerimizi çekerek kolonlardaki değerleri Java Server Pages sayfalarında, bean’lerimizde kullanabiliriz. Şimdi örneğimize bakalım. Örneğimizde veri.xml dosyamız var bu dosyadan verileri çekip Java Server Pages sayfamıza katarıp kullanıcının ekranına göstereceğiz.
veri.xml sayfamızı hazırlayalım. Veri.xml sayfamızda kişilerin adı bilgileri bulunmaktadır.
<?xml version="1.0" ?> <employees> <employee> <adi>Burak KUTBAY</adi> </employee> <employee> <adi>Tevfik</adi> </employee> <employee> <adi>Ali</adi> </employee> </employees>
Java Server Pages sayfamızı hazırlamaya geldi sıra. Bu sayfamızda xml dosyasını çekmek için önceden bahsettiğimiz core tag’da kullanacağız. Projemizde xml tag ve core tag kullanmak için proje bunları eklemeyi unutmayalım.
<%@ taglib prefix="c" uri="http://java.sun.com/jsp/jstl/core" %> <%@ taglib prefix="x" uri="http://java.sun.com/jsp/jstl/xml" %>
index.jsp sayfamızı hazırlayalım.
<%@ page language="java" contentType="text/html; charset=ISO-8859-1" pageEncoding="ISO-8859-1"%> <%@ taglib uri="http://java.sun.com/jsp/jstl/core" prefix="c" %> <%@ taglib uri="http://java.sun.com/jsp/jstl/xml" prefix="x" %> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1"> <title>Burak KUTBAY</title> </head> <body> <c:import url="veri" var="veri" /> <x:parse doc="${veri}" var="kayit" /> <p>Adı</p> <table> <x:forEach var="n" select="$kayit/employees/employee"> <tr><td align="center">Adi : </td> <td><x:out select="$n/adi" /></td></tr> </x:forEach> </table> </body> </html>
Java Server Pages sayfamızda hazır. Şimdi bu sayfamızda neler yaptığımızı inceleyelim. <c:import> tagı ile veri.xml dosyamızı veri değişkenine tanımladık. Veri değişkenine tanımladığımız xml dosyamızı parse ediyoruz, parse ettiğimiz alanlar kayit değişkenine aktarılıyor ve bu yazının konusu olan x:out değişkeni ile adi kolonunu <x:forEach> tagı ile listeliyoruz.
JSTL Derslerine üst menüden ulaşabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.