JSF ( Java Server Faces ) Yaşam Döngüsü
Java Server Faces Dersleri‘ne başlamış bulunmaktayız. Java Server Faces’in derinliklerine inmeden önce nelerle karşılacağız, yapısı hakkında bilgi sahibi olup kendimizi bu bilgiler ışığına göre hazırlayıp derinliklerine doğru yol alacağız.
Java Server Faces’in ne olduğunu bu yazıda inceledik ve bu yazıda ise JSF ile Merhaba Dünya demiştik.
Java Server Faces bir Freamwork bu yapının nasıl çalıştığını öğrenmek zorundayız. JSP’de ya da diğer dillerde basitçe kullanıcıdan gelen istekler, serverdan giden istekler olarak bilmemiz yeterdi. Ancak JSF’de bilmemiz gereken ara “modüller” var. Umarım sizlere detaylıca anlatabilirim.Java Server Faces’in bir MVC olduğunu unutmayalım. Şimdi başlayalım.
Java Server Faces Yaşam Döngüsü
Java Server Faces’de herhangi bir web sayfası düşünün. Bu web sayfası ne amaca hizmet ederse etsin, nasıl olursa olsun bir JSF sayfası 6 işlemden geçer. Kullanıcı bir istekte bulunduğunda bazı işlemler gerçekleştirilir. Bu işlemler Java Server Faces’in Yaşam Döngüsüdür. Bu aşamaları inceleyelim.
1) Restore View
Java Server Faces’in ilk aşamasıdır. Oluşturduğumuz ağaç bileşenleri bu aşamada saklanmaktadır. Eğer bileşenler daha oluşmadıysa, oluşturulur ve saklanır. Kullanıcıdan bir istek geldiğinde bu isteğin ilk ulaştığı yer Restore View’dir. Restore View’de FacesContext’te oluşturulur.
2) Apply Request Values
Kullanıcıdan gelen değeri bu adımda tutulur.
3) Process Validations
Kullanıcıdan gelen değerler tutulur ancak bu tutulan değerlerin kontrolünün yapılması gerekir. Kullanıcıdan gelen veri tipi ya da gelmesi gereken değerlerinin kontrol edildiği aşamadır.
4) Update Model Values
Kontrol edilen değelerin emin olunduktan sonra bileşen değeleri kullanıcıdan gelen değerler ile değiştirilir/güncellenir.
5) Invoke Application
Bu aşamada kullanıcıdan gelen değeri işleme sokma işlemi burada gerçekleştir. Bizim bir fonksiyonumuz/metodumuz var ve bu değere göre bir işlem yapılacaksa çağırma ve gerçekleşme işlemi yapılmaktadır. Kısaca bizim işlemlerimizin yapıldığı aşamadır.
6) Render Response
Bu aşama en son aşamadır. Bu aşamada yapılan işlemlerin sonucunda ortaya çıkan değer kullanıcıya response edilir.
Java Server Faces’in Yaşam Döngüsü’nün aşamaları bunlardır. Java Server Faces ile herhangi bir yazılım yaptığımızda alacağımız hataların tespiti için Yaşam Döngüsü’nü bilmemiz oldukça önemli. Hangi faz’da hata aldığımızı bilmemiz problemi bir an önce ve daha bilinçli şekilde çözmemize olanak sağlayacaktır.
Java Server Faces Dersleri’ne üst menüden ulaşabilirsiniz. Bol kodlu günler.
No Comment! Be the first one.